Over ons

Wil

Ik ben Wil, getrouwd en vader van twee kinderen. Ik heb me aangemeld bij Eyes Wide Open omdat ik me zorgen maak over het alcohol- & drugsgebruik in de Kempen. Ik denk dat door jongeren de gevaren worden onderschat en dat er diverse jongeren zijn die hulp nodig hebben om hun alcohol- en/of drugsgebruik/probleem onder controle te krijgen. Tevens denk ik dat bij veel ouders het besef ontbreekt in welke mate er drugs gebruikt wordt. Het is natuurlijk makkelijker om te denken dat je eigen kinderen niks gebruiken maar de realiteit is vaak anders. Daar zou meer openheid en besef in gecreëerd mogen worden en dat proberen we met Eyes Wide Open ook te bereiken.

Peter en Anita

Wij zijn Peter en Anita, 26 jaar getrouwd en 3 kinderen. We zijn al een paar jaar op de hoogte van het drugsgebruik van onze zoon en zijn vrienden. Hoeveel er wordt gebruikt, wat, wanneer en waarom blijft voor ouders moeilijk te achterhalen. Wel is duidelijk dat gebruik onder de jeugd steeds normaler gevonden wordt. Met andere ouders daarover praten blijkt in veel gevallen een taboe: “dat doet die van ons niet”. Het is voor ons geen optie om hier niets tegen te doen. Daarom zijn we dit burgerinitiatief gestart. We ervaren nu dat er veel meer ouders zijn die dezelfde vragen hebben als wij. Door de gemeenschap te informeren proberen we het probleem uit de taboesfeer te krijgen en wat openheid te creëren.

Lize

Ik ben in de Kempen opgegroeid en ging zelf geregeld naar feestjes. Hierdoor weet ik dat drugs tegenwoordig redelijk genormaliseerd is onder de jeugd, maar ook dat ouders niet goed op de hoogte zijn van dat gebruik en wat ze er mee aan moeten als ze erover horen. Daarom vind ik het belangrijk dat ouders goed voorgelicht worden over drugsgebruik en hoe ze hierover open(!) het gesprek met hun kinderen kunnen aangaan, maar ook dat ouders en jongeren goede hulp en ondersteuning krijgen als het uit de hand dreigt te lopen. Ik heb daarom in 2014 Eyes Wide Open mee opgezet; niet vanuit een wijzende vinger, maar om ouders handvaten te bieden om een open dialoog over drugs met hun kinderen kunnen hebben en het ook leren herkennen als drugsgebruik uit de hand dreigt te lopen. Als pedagoog bied ik daarom binnen EWOH opvoedondersteuning, voorlichting, interventies en hulpverlening aan aan ouders en jongeren die meer willen leren over het onderwerp of hulp kunnen gebruiken.

Geert

Mijn naam is Geert. Ervaringsdeskundige. Ik geboren en getogen in Hoogeloon. Na een turbulent verleden met drank en drugs wil ik nu de jeugd en ouders helpen om in gesprek te komen over verdovende middelen.

Wim en Marleen

Wij zijn de ouders van 2 zonen van 21 en 23 jaar. We zijn bezorgd over het drugsgebruik onder de jeugd. Dat is ook de reden om ons aan te sluiten bij dit initiatief. Tevens vinden wij het belangrijk om met andere ouders hierover in gesprek te gaan.