Interview met een festivalganger

Mijn ervaring over drugsgebruik onder jongeren
28 oktober 2015
Lieve Johan
1 november 2015

Interview met een festivalganger

Hoe ben je eigenlijk met drugs in aanraking gekomen?

Ik kwam voor het eerst in aanraking/begon met gebruiken van/met hard drugs toen ik van vrienden groep switchte en met hun voor het eerst op mijn 21ste naar een festival ging. Deze vriendengroep deed dit al langer en ik was nieuwsgierig naar de uitwerkingen. Ik hoorde toen veel goede verhalen over een plezierige/knuffelige trip. Dat festival was voor mij het ideale feestje om voor het eerst xtc te gebruiken. Vrienden van mij hebben toen een pilletje geregeld bij een oud ploeggenoot van mij. Ze kochten en kopen altijd grotere partijen op en laten hiervan meerdere exemplaren testen. Dit doen wij nog steeds altijd. Ik ben nooit van iets door me neus duwen geweest (zoals cocaïne en speed) dus dit heb ik eigenlijk maar een keer gedaan, idee van snuiven vind ik niet relax.

Waarom ben je gaan gebruiken? Had dat te maken met wat je om je heen zag?

Nieuwsgierig naar de trip. Bevalt me nog steeds super. Ik word er knuffelig en vrolijk van. Ik gebruik als extraatje voor een feest. Geeft net iets extra’s.

We horen vaak van jeugd dat ze ‘ verstandig’ gebruiken, wat wordt daar eigenlijk precies mee bedoeld?

Wij noemen het ook verstandig gebruiken. Altijd iemand er bij die nuchter blijft en voorbereid op pad. Pillen zijn altijd getest en van een bekende gekocht. Nooit kopen van vreemde op een feest. Meenemen van dextrose voor het geval het iets te intens wordt. Er zijn vrienden die er niet bij drinken, ik doe dat wel altijd met mate.

Denk je dat er veel gebruikt wordt? En waarom denk je eigenlijk dat mensen drugs gebruiken?

“Er wordt ongelofelijk veel gebruikt. Ik heb in een kroeg gewerkt waar we regelmatig mensen uit de kroeg moesten zetten. Meerdere malen per avond. Daarnaast lijkt het alsof er 80% van alle festivallers gebruikt. Ook op stap pik ik ze er zo uit. Lijkt met de jaren meer te worden.”

Er zitten natuurlijk gevaren aan het gebruik van drugs. Hoe ga jij daar mee om en hoe denk je daarover?

Ja er zijn gevaren. Slechte drugs of teveel gebruik ligt dicht bij elkaar. Ik pak met maten en kleine hoeveelheden per keer. Denk aan 1/4 tot 1/3 per pil en wacht tot ik dit voel en pak dan voorzichtig meer zodat ik in een ‘nuchtere’ trip blijf. Daarmee bedoel ik blijf altijd in controle en weet wat ik doe. 

Als je kijkt op de tijd voor dat je gebruikte en nu je wel eens gebruikt. Wat heb je gemist in de voorlichting over drugs?

Mijn ouders verboden het. Iets dat zorgt voor meer interesse. Ik ben wel goed ingelicht door me vrienden en oudere familieleden 

Als je ouders wat mee mag geven, wat zou dat dan zijn?

Verbied je kinderen niks. Probeer ze zelf hun mening te laten creëren door goede voorlichting en afweging van de gevaren.