Een ander geluid

Hoor ik erbij?
27 oktober 2015
Mijn ervaring over drugsgebruik onder jongeren
28 oktober 2015

Een ander geluid

Een bericht aan iedere ouder, volwassene of tiener die niet meer weet dan het gebruikelijke “drugs zijn slecht”.

Dit volledige bericht is gebaseerd op mijn observaties rondom jongeren/volwassenen die drugs gebruiken op een feest of ergens anders in een recreatieve setting. Waarom schrijf ik dit bericht, omdat ik merk dat het gebruik van drugs steeds meer voorkomt (misschien ook omdat de media hier steeds meer aandacht aan besteed) en er gewoon bepaalde zaken niet duidelijk zijn en dit creëert een kloof tussen bezorgdheid (soms ook volledig terecht) van ouders/vrienden en de gebruikers zelf.

We moeten eerlijk zijn, drugs gebruik valt niet meer weg te denken en de ‘the war on drugs’ is gefaald. Je kan binnen 10 minuten van een dealer XTC pillen ontvangen en het Deepweb (of Darknet) biedt alle soorten drugs aan in vaak hoge kwaliteit zonder direct contact met de personen die dit verkopen. Wordt de ene “Silkroad” neergehaald duikt de andere al weer op, waar vraag is zal aanbod komen. Drugspreventie faalt grandioos, strenge controles bij feesten helpen toch niks want iedereen krijgt het gewoon mee naar binnen door het op plekken te verstoppen waar niet gecontroleerd mag worden. Wat misschien nog wel het ergste is, is dat de overheid en ouders geen open debat/gesprek willen aangaan over verantwoordelijk drugsgebruik. Hiermee bedoel ik niet dat drugsgebruik verantwoordelijk is, maar zolang het bewust naar bepaalde richtlijnen wordt gebruikt kunnen de risco’s beperkt worden.

Elke ouder hoopt dat zijn kind nooit drugs zal gebruiken en dat is ook volkomen begrijpelijk met veel incidenten voorkomen door onverantwoordelijk drugsgebruik. Daarom wil ik nu in het kort duidelijk maken welke soorten drugs er nu zijn en welke nu over het algemeen gebruikt worden door de jeugd.

We onderscheiden:

  • Stimulerende middelen. Deze zorgen voor een gevoel dat je meer energie hebt en sneller kunt reageren. Voorbeelden zijn: tabak (hierin zit nicotine) en koffie (hierin zit cafeïne), maar ook cocaïne en amfetamine (speed) zijn stimulerende middelen
  • Verdovende middelen. Deze zorgen ervoor dat je in een slaperige roes komt, je bent minder scherp. Een voorbeelden hiervan zijn heroïne, slaapmiddelen, GHB, Benzodiazepines.
  • Bewustzijnsveranderende middelen. Deze beïnvloeden je stemming en waarneming, de wereld om je heen ziet er ineens heel anders uit. Voorbeelden hiervan zijn LSD, paddo’s en andere tripmiddelen
  • Middelen, die gemengde effecten geven, zoals XTC en hasj en weed.

De middelen die het meeste gebruikt worden op feesten zijn amfetamine (speed), XTC (MDMA) en alcohol. Deze worden vooral gebruikt om mensen socialer te laten te voelen, meer energie te hebben, euforisch te zijn of andere redenen.

Een van de meest voorkomende vragen is, “Waarom zou je drugs gebruiken om een leuk feestje te hebben?”. Het antwoord is simpel, mensen zijn opzoek naar nieuwe ervaringen en willen de wereld ontdekken. Waar alcohol zijn verdovende werking op de hersenen heeft, hebben MDMA en amfetamine een stimulerende werking en plaatsen je nog meer in het “nu”. Buiten dat ervaren veel mensen een ongekende liefde voor hun mede mens en ontdekken een gigantisch empathisch vermogen. Dit zijn waarschijnlijk de twee punten waarom mensen XTC (MDMA) gebruiken. Voordelen hiervan zijn dat als je eenmaal hebt gezien hoe close je kan zijn met je mede mens, dat dit ook nieuwe manieren biedt om met mensen op je werk of sociale kring om te gaan. Je leert om verdraagzaam met elkaar om te gaan op een nieuwe manier.

De punten waar het fout kan gaan zijn; als het niet de stof is die men denk dat het is, iemand niet voorbereid is op een ingrijpende ervaring die je wereldbeeld kan veranderen of verkeerd wordt geïnterpreteerd, zich niet aan de medische richtlijnen houdt van verantwoordelijk gebruik en dus zowel psychologische als fysieke schade op kan lopen en ten slotte slecht geïnformeerd is en niet in de juiste set- of setting is. (Bijvoorbeeld aan het verkeer deelnemen ect.)

Mijn eerste keer MDMA wist ik ook niet 100% volledig wat het in hield. Gelukkig is een feest de plek waar iedereen goed voor elkaar zorgt en de meeste voldoende ervaringskennis hebben om te helpen als er iets fout gaat met iemand. De eerste keer bij mij was perfect omdat ik ook voorzichtig ben begonnen met een lichte dosis. Het was euforisch en alles was perfect op z’n plaats, ik voelde mij volledig zen en het was een tijdloze plaats echt prachtig. Set en setting zijn uiterst belangrijk, zo was het ook op een mooi warm aangekleed festival en was het in de zomer waar er geen belangrijke dingen op de planning stonden. Zo kan het zijn dat sommige ook zenuwachtig worden omdat ze dezelfde dag of de volgende dag weer belangrijke zaken moeten doen zoals naar school gaan, werken of de confrontatie met ouders moeten aan gaan.

Ervaringen met psychedelica hebben op zich weer een hele andere manier van werking. Mensen hebben het altijd over blijven hangen in een trip en dergelijke, maar met voldoende zorgzaamheid en voorbereiding/informatie zijn deze ervaringen zowel zeer therapeutisch als recreatief. Set en setting zijn weer uiterst belangrijk, zo kunnen problemen die je dwars zitten omhoog komen zodat je er aan kan werken, of met meer begrip vanuit een ander standpunt kan bekijken. Psychedelica is een regelrechte bron voor creativiteit en inspiratie voor mij, diepe vragen over de realiteit lijken beantwoord te worden en het maakt mij alleen maar nieuwsgieriger naar de oorsprong van het leven. Soms heeft het wel iets mystieke en lijkt het wel of je een ontmoeting met het goddelijke hebt. Psychedelica is mijn favoriete drugs soort omdat het nauwelijks tot geen fysieke schade veroorzaakt en met goede voorbereiding ook geen psychologische nadelen heeft.

Steeds komen er weer een paar punten terug bij drugs gebruik, en dat zijn set- en setting en de verantwoordelijke richtlijnen (waar niet alle middelen aan voldoen). Met een goede voorlichting kunnen veel incidenten worden verholpen, fysieke schade worden beperkt en zelfs nog beter begrip voor mede mens en creativiteit worden opgewekt.

MAPS.org heeft veel belovende nieuwe academische onderzoeken over MDMA, LSD en verschillende soorten psychedelica en hun therapeutische waarden. Zeker interessant om drugs een vanuit een ander perspectief te bekijken.